Karnıyarık yemeğinin orjinali kıyma ile yapılır ama benim bugün vereceğim tarifde kıyma yerine bol mantar ve kuşbası tavuk kullanıldı ve üzerine de başamel sos yapılıp döküldü... 1-2 sene evvel sürekli yaptığım bu lezzeti uzun bir süre ara vermiştim yapmıyordum vefasız davranarak...
Dün vuslat günüydü ve çok sevdiğimiz bu lezzeti tekrardan yaparak son verdim vefasızlığıma tabi ki yanında sade pilav olmadan olmazdı olamazdı... Sade pirinç pilavının tarifine ulaşmak için bir tık yeter ;)
Dün vuslat günüydü ve çok sevdiğimiz bu lezzeti tekrardan yaparak son verdim vefasızlığıma tabi ki yanında sade pilav olmadan olmazdı olamazdı... Sade pirinç pilavının tarifine ulaşmak için bir tık yeter ;)
MALZEMELER:
- 4 adet patlıcan ( ben bostan patlıcan kullandım)
- 300 gr mantar
- 300 gr zar büyüklüğünde dogranmıs tavuk sote
- 2 adet paprica biber
- 2 adet çarliston biber
- Acı isteyenlere acı süs biberi..
- 1 baş soğan
- 2 diş sarımsal
- yarım demet maydanoz
- ssıvıyağ,
- Tuz,karabiber, nane, kimyon
- 1 su bardağına yakın kaşar peyniri rendesi (en üzerine konulacak)
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- Sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
- Patlıcanlar ortadan ikiye kesilerek kızartılır borcam tepsiye alınır
- Patlıcanların ortaları bıçakla kesilir ve içi çukurlaştırılır
- Ayrı bir tavaya sıvıyağ konulur
- Ve kuşbaşı doğranmış tavuklar konulur ve pişirilmeye başlanır
- Bu aşamada mantarların kabukları soyulur yıkanır ve doğranır
- Tavukların yanına konulur.
- tavuk ve mantarlar suyunu salıp çekene kadar kavrulur
- Bu aşamada biberler küçük küçük doğranır
- Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranır
- Tuzu, karabiberi,nane ve kimyon ilave edilir
- Suyunu çekmiş tavuk ve mantarlara ilave edilerek soğanlar ve biberler karamalize olana kadar kavrulur.
- Ocağın altı kapatılır
- Ve yarım demet maydonoz incecik doğranarak sotenin içerisine ilave edilir.
- Bu aşamada Başamel sosun yapımına geçilir
- Tereyağ bir tencereye alınır eritilir
- içerisine un konulur kokusu çıkana kadar kavrulur
- kavrulan sütün üzerine süt dökülür.
- Karıştırlmaya devam edilerek 10 dak. kadar pişirilir
- Pürüzsüz bir boza kıvamında sos elde edilir.
- Tavuk sote ortası çukurlaştırılmış patlıcanların içine doldurulur
- En üzerine başamel sos koyarak yayın
- 1 su bardağı kadar tuzlu sıcak su ilave edin
- Ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dak. kadar pişirin...
- Fırından çıkmasına 5 dak kala başamel sosun üzerine kaşar peyniri rendesi dökün
- Kaşar peynirleri eridikten sonra fırından çıkartarak servis yapın..
- AFİYET OLSUN:
Ben patlican sevmem ama harika görünüyor kesinlikle denicem paylaşımların için teşekkürler
YanıtlaSilTeşekkürler :)Denerseniz pişman olmayacağınız bir lezzet..
YanıtlaSilben denedim nefisti:))ellerine sağlık canım arkadaşım..
YanıtlaSilafiyet olsuun canıım..
Silpatlıcanlı yemeklere bayılırım hele ki beşamelli olursa eline sağlık.Maydonoz ve biberlerde harika ,ne güzel kendi yetiştirdiğin malzemelerle yemek pişirmek..Sevgiler..
YanıtlaSilmehtap hanımcım teşekkür ederim...Haklısınız Kısıtlı imkanlarla da olsa yetiştirdiğimiz bitkişlerle hazırlanan sofraların tadı ve zevki daha bi başka :)
SilEllerinize sağlık çok güzel görünüyor :)
YanıtlaSilAyfer Hanımcım laf aramızda lezzetli de olmuştu :)) Yorumunuz için çok teşekkürler...
Sil