6 Eylül 2012 Perşembe

BARBUNYALI KESME AŞI ÇORBASI


Ben aslen Sakarya'lı olamama rağmen Bir Erzurum'lu geliniyim..Erzuruma hiç gitmedim ancak Ailemden dolayı seviyorum Erzurumu, Erzurum yemeklerni :)... Barbunyalı kesme çorabasını Evlendiğim sene kayınvalidem den öğrendim..Onun el lezzeti ile de sanırım ilk yiyişde aşık olmuşdum çorba'ya o gün bugündür de aşkımız hiiiç bitmedi kendileri ile :)İçinde erişte ve barbunya olmasına rağmen çok hafif yedikçe yediren bir çorba...


MALZEMELER:

  • 1 çay  bardağı barbunya bir gece önceden sıcak suda bekletilmiş
  • 1 Su bardağı erişte
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Kuru nane, Erzurumun meşhuur reyhan oyu 
  • Et suyu veya bir tablet et bulyon
  • 1 lt su
HAZIRLANIŞI:
  • Barbunyalar bir gece önceden sıcak suda bekletilir
  • Tencereye alınır üzerine su ilavesi yapılarak haşlanır
  • Haşlanılan barbunyaların üzerine erişteler ilave edilir
  • Erişteler pişmesine yakın
  • Ayrı bir tavaya sıvıyağ konulur
  • Üzerine rendelenmiş soğan ilavesi yapılır kavrulur
  • Kavrulan soğanların üzerine un ilavesi yapılır
  • Un pembeleşene kadar kavrulur
  • İçerisine 1 yemek kaşığı salça konulur.
  • Kavrulur
  • En son olarak da nane ve reyhan otu katılarak otların kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altı kapatılır..
  • Bu karışımı açacak kadar( 1 çay bardağı kadar soğuk su) su ilavesi yapılır telle sürekli karıştırılarak topaklanması önlenir.
  • Kaynamakta olan Erişteli ve barbunyalı çorbanın içerisine ilave edilerek karıştırılarak aromaların birbirine geçmesi için bir iki taşım kaynatılır
  • Ocaktan alınır ve sevis yapılır
  • AFİYET BAL ŞEKER OLSUN





2 yorum: