11 Kasım 2012 Pazar

BALLI ŞEFTALİ JÖLELİ KEK



Havalar ile damak zevkimizin değişmesi doğru orantılı ilerliyor... Havaların soğuması ile birlikte sıcacık çorbalar, kuru bakliyatlar,turşular  ve bol baharatlı yemekler  başrolü aldı sofralarımızda... İşte bu baharatlı tatlardan birisi de Ballı Şeftali jöleli kek... Ballın ve şeftali jölesinin  olduğu kadar içindeki zencefil, Tarçın ve muskat cevizi rendesinin aroması kek'e öyle güzel bir aroma veriyor ki yiyenlere tamda bu havalar için biçilmiş kaftan dedirtiyor...



MALZEMELER:
  •  2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı bal
  • 1 çay bardağı şeftali reçeli
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
  • 1 limon kabuğunun rendesi
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
ŞEFTALİ JÖLESİ İÇİN :
  • 1 su bardağı şeftali suyu
  • 1,5 tatlı kaşığı nişasta
  • 1,5 tatlı kaşığı pudra şekeri
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
  • 1,5 çay bardağı su
  • yarım çay bardağı bal

HAZIRLANIŞI:
  • Yumurta ve şeker şeker eriyene kadar iyice çırpılır
  • içerisine bal ve şeftali reçeli konuluır çırpmaya devam edilir.
  • Süt ve sıvıyağda konularak tekrar çırpılır.
  • Zencefil, tarçın, ve muskat ve limon kabuğu rendesi de ilave edilip çırpmaya devam edilir...
  • Un ve kabartma tozu elenerek
  • Önceden ISITILMAMIŞ fırına 175 dereceye verilir.
  • Kek pişerken jölesi hazırlanır...
  • Jöle için şeftali suyu, nişasta ve şeker bir tencereye alınır ve kısık ateşde sürekli karıştırılıarak pişirilir... (kekein pişmesine yakın yapmalısınız ki tencerede soğuyan jöle pelteleşmesin)
  • 25 dak sonra kek muhtemelen pişmiş olacakjtır (tabi bu süre fanlı fırınlar için geçerli)
  • Kekein pişip pişmöediğini anlamak için kürdan testini uygulayabilirsiniz.... (kürdan hamurlu çıkıyorsa tabiii ki kek pişmemiş demektir ;)





  • Pişen kek fırından çıkartılır....
  • Bu arada 1,5 çay bardağı su ve bal karıştırılır balın erimesi sağlanarak ilk sıcaklığı çıkan kekin er tarafına gelecek şekilde dökülür
  • Sosunu çeken kekin en üzerinede hazırladığımız jöleyi dökerek servis yaparız afiyet bal şeker olsun......

10 yorum:

  1. Çok güzel olmuştu hayatım..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Afiyet olsun arkadaşııım...

    YanıtlaSil
  3. gel beni ye diyor canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. canım şeftalinin lezzeti taaaaa bana geldi.
    ellerine sağlık sıkıca kucakladım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OOOO geldimi sanada lezzeti :)))Bende sana gönderiyorum kucak dolusu sevgiler...

      Sil
  5. Kaçırmışım bu tarifi. Ellerinize sağlık. afiyetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Çok teşekkür ederim...

      Sil