5 Ekim 2012 Cuma

SADE ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI



Bizim evde zeytinyağlı biber dolması  içerisine kuş üzümü, çam fıstığı gibi yemişler girdiği zaman eşim tarafından iltifat görmediği için sade şekilde yapılır... Eşim Erzurumlu olunca onun tercihi etli veya kıymalı. Aksine bende zeytinyağlıyı severim.. Durum böyle olunca bir sade zeytinyağlı, bir etli şekilde yapılıyor dolmalar bizim evde...Bugün vereceğim tarif Sade dolma tarifi... Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun....


MALZEMELER:
  • Yarım kilo dolmalık biber
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 baş soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • yarım demet maydonoz, 
  • Yarım demet taze nane
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağ
HAZIRLANIŞI:
  • Önce dolmalık biberlerin içleri çıkartılır.
  • Soğanlar yemeklik doğranır
  • Sıvıyağ da pembeleşene kadar kavrulur.
  • Domatesler rendelenir
  • Soğanların içerisine salça katılarak kavrulmaya devam edilir
  • Rende domatesler de katılarak 4-5 dak kadar kavrulur
  • Bu arada pirinçler yıkanır
  • Domatesli harcın içine ilave edlierek kavrulur.
  • İçerisine tuz, karabiber, kimyon ilavesi yapılır
  • Suda eklenir
  • Tencerenin ağzı kapatılır
  • Suyunu çekmesi beklenir
  • Bu arada maydanoz ve nane doğranır
  • Suyunu çeken pirinç harcına ilave edilir harmanlanır..
  • Dolmaların içine doldurulur
  • En üzerine domates dilimleri bastırılarak Tencereye dizilir
  • Tencerenin yarısına gelecek kadar su ilave edilir
  • Zeytinyağ ve tuz da ilave edilerek tencerenin ağzı kapatılır ve pişmeye bırakılır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder