17 Ekim 2012 Çarşamba

PATLICAN MUSAKKA



Kurban bayramı yaklaştıkça yaklaşıyor iyiden iyiye... Zilhicce ayının son 10 günü içerisine dün girdik.. Bir kutlu zaman dilimindeyiz şükürler olsun Rabbime...Eğer ihya edilirse Bir nevi manevi anlamda Bonus kazandıracak olan bu günler hepimize hayırlı olur inşaallah... Kurban Bayramına "Kendi" yolunda nefsimizi Kurban ederek girebilmeyi nasip etsin Rabbim bizlere...


"Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne Arefe günü ise onbin güne eşittir" (Hadis-İ Şerif, Beyheki)

Patlıcan musakka yemeği Türk mutfağının sevilen yemeklerinden dir...Aslında bütün malzemeler kızartılarak yapılsada benim yöntemim biraz farklı...

MALZEMELER:
  • 3 adet kemer patlıcan
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 250 gr kıyma
  • Tuz, karabiber, kimyon, acı kırmızı toz biber...
  • Sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı salça



HAZIRLANIŞI:
  • Patlıcanlar yıkanır alaca soyulur ve tuzlu suda 10 dak. kadar bekletilir..
  • Suyu sıkılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır üzerine 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirilir iyice harmanlanır
  • Ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dak. kadar tutulur... (Dilerseniz bol yağda kızartmabilirsiniz ama ben çok yağ çektiği ve ağır olduğu için fırınlamayı tercih ediyorum)
  • Bu aşamada soğan sarımsak  ve bibeler yemeklik doğranır
  • Soğan sarımsak ve biberler sıvıyağ ilave edilmiş tavaya alınarak kavrulur..
  • Kıyma  tavaya alınır ve suyunu salıp çekene kadar kavrulur
  • Üzerine salça da ilave ederek salçanın kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir.
  • Tuz ve baharatlar da ilave edilerek lezzetlendirilir.
  • Fırından çıkarttığımız patlıcanların üzerine her tarafına eşit dağılacak şekilde yayılır.
  • Domatesler dilimlenir kıymanın üzerine konulur.
  • Kıymayı kavurduğumuz tavaya 1 su bardağı kadar su ilave ederek kaynatılır ve tepsiye dökülür
  • Üzerine alimünyum folyo ile kapatarak fırınlanır. 20 dak kadar önceden ısıtılmış fırında tutulur
  • Çıkartmaya 10 dak kala alimünyum folyo kaldırılır.. üzeri kızartılır...
  • Afiyet Olsun...

4 yorum:

  1. Ellerine saglik, patlicanli her yemege bayilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hoşgeldinizz.. Patlıcanlı her yemek benimde midemi bayram ettirir...

      Sil
  2. bol yaglinin tadi ayri bir guzel oluyor dogrusunu soylemek gerekirse ama bende senin gibi saglik acsindan onu tercih etmiyorum.tarifin hosuma gitti en kisa zamanda deniycem ins.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizde Hoşgeldiniz :)Ahhh evet bol yağlının tadı daha bir lezzetli olur ama... Sonrasında alınan kiloları ve sağlıksız olması da olmasa... Baki sevgiler

      Sil