13 Eylül 2012 Perşembe

SEBZELİ TAVUKLU PİLAV PASTASI





Kapı açılır sen yeterki vurmayı bil!.. Ne zaman bilmem!... Sen yeterki O kapıda durmayı bil!... demiş Hz. Mevlana
Ey Rabb'im bizde senin kapına geldik el açtık... Cuma günü öyle bir an vardır ki dualar geri çevrilmez diyen Peygamber Efendimizi aracı yaparak yalvarıyoruz....
Günahlarımızı bağışla bizleri huzurunda boynu prangalı kullarının arasına katma bizleri iyilerle birlikte Haşr eyle...

Allahım bizleri hakkımızda hayırlı olan maksatlarımıza eriştir... Hakkımızda hayırlı eylediklerine de gönlümüzü razı eyle...
Şu anda her nerede sana dua dua yalvaran kulun var ise o kullarının haklarında hayırlı olan dualarını kabul ve makbul eyle...
Cumamızı bizleri günahlarımızdan arındırarak bize Bayram eyle... Amiiin ....

Pilav pastasının birçok versiyonunu bulmak mümkün aslında bloglarda, pişirmek ve sunum açısından ben biraz değiştirerek yaptım tarifi...


MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 250 gr kuşbaşı tavuk
  • 250 gr mantar
  • 1 adet paprica biber
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 baş soğan
  • 1 adet domates
  • tuz, karabiber,nane,
  • 3 su bardağı kaynamış tavuk suyu
  • sıvı yağ ve dolu dolu 1 yemek kaşığı tereyağ
ÜZERİ İÇİN:
  • 1 su bardağı tel şehriye
  • tereyağ
  • 1 çaybardağı su


HAZIRLANIŞI:
  • Tavaya sıvıyağ konulur..
  • Tavaya tavuklar da konularak kavrulmaya başlanır
  • Mantarların kabukları soyulur (mantarların kabuklarını mutlaka soyun daha bir lezzetli oluyor ve o mantarın yerken rahatsız eden durumu kalmıyor)
  • Yemeklik doğranır tavukların yanına ilave edilir ve suları çekene kadar pişirilir.
  • Soğanlar yemeklik şekilde küp küp doğranır.
  • Biberler yemeklik doğranır.
  • Suyunu çeken mantar ve tavuklarla birlikte karamalize olana kadar kavrulur.. 
  • Bu aşamada tuzu ve baharatları ilave edilir.
  • Domatesler doğranır karamalize olan harca eklenir 5 dak . kadar kavruluır..
  • 3 su bardağı tavuk suyu eklenerek kaynamaya bırakılır...
  • Pilav tenceresine tereyağ konulur ve pirinçler kavrulmaya başlanır.. 
  • çok az tuz ilavesi yapılır...
  • kaynmakta olan tavuklu ve mantarlı sos pirinçlerin üzerine dökülür ve pişmeye bırakılır...
  • Suyunu çeken pilav demlenmesi için bir sofra bezine sarılır ve dinlendirilir..
  • Servis aşamasında tereyağ tavada eritilir
  • Tel şehriye kahverengi hal alana kadar kavrulur 
  • kavrulan tel şehriyelerin üzerine yarım çay bardağı kadar su dökülür ve yumusamaları sağlanır..
NOT: İstenir ise su konulmaya bilinir o durumda kıtır kıtır ağzınıza gelerek farklı bir sunum olmuş olur tercih sizin..
  • Servis ederken bir kasenin en alt kısmına tel şehriye konulur onun üzerine pilavdan konularak bastırılır.. Servis edeceğiniz tabağa ters çevrilerek sunum yapılır
NOT: Ben sunumumu tek porsiyonlar halinde yaptım.. Siz dilerseniz baton kek kalıbına veya herhangi bir borcam tepsiye aynı işlemi uygulayarak bütün pilavı şık bir şekilde sunum yapabilirsiniz...


2 yorum:

  1. Sunum harika. Mutlaka lezzeti de öyledir. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor mervecim ellerine sağlık..

    YanıtlaSil