3 Eylül 2012 Pazartesi

SADE PİRİNÇ PİLAVI


Pirinç pilavı'nı tutturmak zordur derler ya gerçekten zordur. Her pirinç cinsi farklı farklı su kabul eder... Yarım çay pardağı bile fazla su koysan pirincin diri diri ve tane tane halini kaybeder lapa olur, az su koysan yerken dişlerinin canına okur kıtır kıtır yemek durumunda kalırsın...
Yani yemek yapmak için "öyle ne var sanki onu onun içine kat bunu bununla karıştır oldu bitti" diye düşünenler varsa yanılıyolar işte. Her sebzenin, meyvenin, bakliyatın ayrı bir dili vardır o dilleri iyi öğrenmek ve ona sevgiyle muamele etmek gerekir... Buda oldukçaa zor bir deneyimdir.. Yukarıdaki resimde arzı endam eden pirinç pilavım dün akşam yapıldı kuru fasulyenin yanına eşlik etti kendileri...Lezzetliydi Allah için mütevazi olamayacağım..Merak mı ettiniz lezzetin de ki sırrı onu aşağıda ki tarifde bulabilirsiniz buyrun bakalım neymiş işin sırrı :)

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı pirinç
  • Benim pirincim 3,5 su bardağı su kabul ediyor herkes kendi pirincinin dilini bilir ama ortalama 3,5-4 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • ve işte lezzetinde ki sırrı açıklamaya geldi sıra 2 yemek kaşıgı dolu dolu TEREYAĞ :)
  • 1-2 damla limon suyu
  • 1-2 çay kaşığı tuz...
HAZIRLANIŞI:
  • Pirinçler 30 dak önceden tuzlu sıcak suda bekletilir..( çok bekletilince pirinçler kırılıyor çok bekletmemeye özen gösterin)
  • Süzülür ve berrak suyu çıkana kadar yıkanır
  • önce sıvıyağ tencereye konulur kızdırılır içerisine pirinçler atılır kavrulur. Kavrulurken içerisine tereyağ atılır pirinçlerin rengi dönene kadar kavrulur.
  • Bu aşamada tuzu ilave edilir.
  • Pirinçler kavrulurken birbirine yapışacaktır, tek tek ayrılana kadar güzelce kavurun
  • En son aşamada ise kaynamakta olan suyunuzu ve limon suyunu ilave edin Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
  • Son aşamada ise ocaktan aldıgınız pirinçleri bir sofra bezine sararak demlenmeye bırakın... 
  • AFİYET BAL ŞEKER OLSUN
  •  

6 yorum:

  1. Sana katılıyorum pilav deyip de geçmemek lazım. En önemli yemeklerden birisi. Herkes iyi pilav yapamaz. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende size katılıyorum hatta iyi pilav yapabilen diğer bütün yemekleri yapabilir diye düşünüyorum...Yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkürler :)

      Sil
  2. Merve'cim çok haklısın pilav yapmak sanattır tane tane olmuş ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Aslında her kadın bir sanatkar,hergün birer sanat eseri çıkardıgı tuvali de mutfağı...Mutfak bizim kendimizi özgürce ifade edebildiğimiz er meydanımız :))) Teşekkür ederiiim deryacım değerli sözlerin için...selamlar...

      Sil
  3. pilav yapmak sanattır
    iyi pişmiş parlayan yağı yerinde
    kupkuru olmayan
    lapa olmayan pilav yapmak gerçekten maharet
    ben 15 yaşımdan beri pilav yapıyorum
    meşhurdur aile içinde pilavım tek bir ölçüm var
    suyu pirincinden yarım bardak fazla olcak
    yani 1 bardak pirinç koyduysam 1buçuk bardak sıcak su eklerim
    ellerine sağlık;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilav yapmaya aynı yaşlarda başlamısız o zaman.. Ben de daimi mutfak tecrübelerime evlendikten sonra başlasam da evlenmeden önce ilk yaptığım yemek pilavdır... Sizinde ellerinize sağlık :))

      Sil