9 Eylül 2012 Pazar

MANTI



Pazar günlerini severim ben oldum olası..Bütün ailenin hep bir arada olduğu kahvaltılar yapılır, yemekler yenir...Çocuklar babaları ile doyasıya vakit geçirir... Bizimkiler de bugün gönüllerince vakit geçirdiler babaları ile... Uzun zamandır birlikte vakit geçirememişlerdi babamızın işlerinin yoğunluğu dolayısıyla...
Oysaki bizim 3 silahşörlerin birçok kabiliyetleri gelişmişdi.. Bizim ufaklıklar yüzme öğrenmişlerdi ve babamız henüz onları yüzerken görmemişti.. Bugün babamıza tüm kabiliyetleri gösterme günüydü onlar için... Eve döndüklerinde ise onları bir süpriz bekliyordu "MANTI"

HAMUR İÇİN MALZEMELER:
  • 1 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağına yakın ılık su
  • TUZ
İÇ HARCI İÇİN:
  • 200 gr. kıyma
  • 1 baş soğan
  • tuz karabiber 3 yemek kaşığı kadar su
SOS İÇİN MALZEMELER :
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • tuz
HAZIRLANIŞI:
  • Un bir kaba konulur ortası havuz gb. açılır
  • Ortaya yumurta kırılır. tuzu ilave edilir.
  • kenarlardan un alarak yoğurma işlemine başlanır.
  • Yavaş yavaş su ilave edilmeye başlanarak kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edilir...
  • elde ettiğimiz hamuru 2 eşit parçaya bölünür
  • Elde ettiğimiz hamurların üzerine nemli bir bez örtülerek üzerinin kuruması engellenir ve dinlenmeye bırakılır.
  • Bu arada iç harcı için 
  • soğan rendelenir
  • kıymaya eklenir 3 yemek kaşığı su ve tuz karabiber ilave edilerek elle yoğrulur.çok katı olmayan bir harç elde edilir.
  • Ve bu aşamada hamur açılmaya başlanır..



  • Açılan hamur karelere bölünür.


  • ortalarına iç harç konularak yukarıdaki resimde de görüldüğü gb kapatılır.Kenarlarını tam kapatmayın ki içerideki kıyma  çiğ kalmasın...
  • Tuzlu kaynayan suyun içerisine atılarak yaklaşık 10-12 dak kadar tutularak pişirilir..
  • Üzeri için sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp tabağımıza aldığımız mantıların üzerine dökülür.
  • En üzerrine ise istenirse 4-5 kaşık sıvıyağda 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası  kavrularak
  • Sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirilir...
Not: Ben mantı yaptığım zaman  bütün vitaminin toplandığı suyunu atmıyorum ondan da çorba yapıyorum aklınızda bulunsun :)






4 yorum:

  1. ellerine sağlık hayatım bende bayılırım mantıya..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler canıım benim :))

    YanıtlaSil
  3. bugün bu tarifinizi yaptım harika oldu ve ilk defa kendim mantı açtım çok lezzetli oldu teşekkürler ellerinize sağlık... funda pek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fundacım tarifime güvenip denemeniz üstelik mantı gibi aslında kolay ama el oyalayan bir yemeği denemeniz ve sonunda harika oldu diyerek yorum bırakman beni nasıl mutlu etti tarif etsem bunun tarifi yok ki :))) çoook teşekkürler...

      Sil