21 Eylül 2012 Cuma

FIRINDA BAŞAMEL SOSLU KÖFTELİ TÜRLÜ




Çoook şükür bilgisayarıma, bloguma kavuştuum... Bilgisayarımdaki ufak da olsa bir aksaklık 4 gün kadar beni blogumdan ve paylaşımlarımdan ayırmıştı ama sonunda bu aksaklığı hallettik paylaşımlarıma devam edebilirim..Meğersem ne kadar alışmışım ben bloguma ve ne kadar da sevmişim aslında... Yokluğunu hissettirdi şu geçen zamanda...
Birsürü tarif birikti paylaşılmayı beklenen ve birsürü sözcük var yazılmak için sıraya giren ama bundan sonra tam gaz devam inşaallah aslında Okullar tam manası ile açıldı benim de 3 tane ilkokula giden öğrencim var evde ilgi bekleyen nasıl başarıcam bilmiyorum ama bloguma da zaman ayırıcam  vazgeçmek yook ben sevdim mi vazgeçemem;)

Bu tarif bana ait olan bir tarif diyebilirim doğaçlama yaptığım  buzdolabında tek tük kalmış sebzeleri değerlendirmek için yapılmış sonrasında bizim kolay kolay vazgeçemeyeceklerimiz arasına girmiş olan bu yemeği tavsiye ederim...

MALZEMELER:

  • 2 adet bostan patlıcan
  • 1 adet kabak
  • bir miktar mantar (bizim buzdolabında yaklaşık 10 tane mantarım kalmıştı ben onları kullandığım için miktarı size bıraktım)
  • 2 adet patates
  • 3 adet çarliston biber
  • 1 baş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 adet domates
  • sıvıyağ
KÖFTE MALZEMELERİ
  • 250 gr köftelik kıyma
  • yarım baş rendelenmiş soğan 
  • tuz karabiber
  • 2 dilim bayat ekmek içi
BAŞAMEL SOS
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kasıgı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
HAZIRLANIŞI:
  • Köftelik harç yoğrularak köfteler hazırlanır
  • Patatesler yarım ay şeklinde doğranır bir kısmı fırın tepsisinin en altına dizilir
  • Patlıcanların bir miktarı patatesler gibi doğranır patateslerin üzerine dizilir
  • Köfteler patlıcanların üzerine dizilir
  • Köftelerin üzerinepatatesin kalan kısmı dizilir.
  • Patateslerin üzerine kabaklar halka halka doğranarak dizilir.
  • Bu arada soyulmuş mantarlar halka halka doğranarak aralara serpiştirlir.
  • En üzerine Patlıcanların kalan kısmı dizilerek
  • Yemeklik doğradığımız soğan, 2 domates ve biberler patlıcanların üzerine konulur
  • Kalan 1 domates rendelenir sarımsak ile birlikte 1 çay bardağı suda ilave ederek sos ateşte 5 dak. kadar kıvam verilerek en üzere dökülür
  • Fırın tepsisi aliminyum folyo ile hiç hava almayacak sekilde kapatılarak 
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 60- dak pişirilir.
NOT: Fırın turbo ise bu süre yetiyor ancak fırın turbo deil ise ya sebzeleri ve köfteyi hafif kızartarak pişirin yada fırında tuttugunuz süreyi artırmanızı ve yemeğin içerisine bir su bardağına yakın su koymanızı tavsiye ederim....




  • Yemeğin çıkmasına 15 dak kala başamel sosunu hazırlayın
  • Başamel sosun hazırlanması için  
  • tereyağını eritin
  • içerisine unu ilave edin kokusu çıkana kadar karıştırın yani hafif pembeleşsin
  • bu aşamada soguk sütü ilave edinkoyu boza kıvamına gelince 5 dak. içinde altını söndürün
  • Fırın tepsisinin üzerindeki folyoyu çıkartın
  • Başamel sosunu üzerine dökün
  • Tekrardan fırınlayın 
  • Üzeri kızarınca fırından alıp servis yapın 


NOT:Yemeklik malzemelerin hepsini çiğden koyduığum için sebzeler pişme aşamasında suyunu saldı bu sebeble ben su ilave etmedim... Ancak her sebzenin su oranı mevsimine veya tazeliğine göre değiştiği için siz gerekir ise su ilavesinde bulunabilirsiniz...

10 yorum:

  1. Yanında bir de salata başka bir şeye gerek yok. İçinde herşey var zaten. Benim fırın zaten sorunlu, önceden pişirmeden mümkün değil. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman ya tost mak. hafif yağlayıp kızartmanızı yada tavada kızartmanızı önerebilirim.. Yorumunuz için teşekkürler

      Sil
  2. ellerine sağlık canım cok güzel görünüyor sevgiler banada beklerim

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık beşamel sos giren her lezzete bayılırım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başamel soslu lezzet her daim öndedir benim içinde...yorum için de teşekkürler :)

      Sil
  4. harika olmuş ,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil