30 Ekim 2012 Salı

ACIKA - ACUKA


Acuka deyince aklıma güp güp yanan bir sobanın ısıttığı bir oda, odanın tam ortasına kurulmuş yer sofrası, sofranın üzerini süsleyen kahvaltılıklar ve annemin  yaptığı Acuka ve o Güp güp yanan sobanın üzerinde üzerine Acuka sürülmek için kızartılan ekmek dilimleri gelir...
Benim çocukluğum sobalı bir evde geçti... Nerde o zamanlar kombiler öyle her evde kalorifer de yoktu tabi.. Soba ile ısınırdık... Tabi evin bir odasında soba yandığı için o oda hem yatak odamız hemde yemek odamız olurdu :) Sabah miiss gibi kızarmış evmek dilimlerinin kokusu ve annemin yeni yaktığı sobanın Güp güp güp diye çıkardığı ses ile uyanırdım...Yer sofrasının etrafına oturur iştahla Annemin o mübarek elleri ile sürdüğü Acukalı ekmeğimizi bir yandan yer bir yandan da çayımızı içerdik...Ne güzel ne mutlu günlerdi o günler...




Bayram için gittiiğimizde annemlere annem herzamanki gibi erkenden kalkıp kahvaltımızı hazırlamış kahvaltı sofrasının en baş köşesine gene Acukasını koymuştu... Aslında sofrada değişmeyen tek şede oydu... Ev aynı evdi ama artık sobanın yerini kombi, yer sofrasının yerini masa ve oturması gayet rahat sandalyeler almıştı,
Sofrada sobanın üzerinde kızartılmış ekmek dilimleri yerine tost makinesinde ısıtılmış ekmek dilimleri duruyordu ve ben o sofranın başına küçük bir kız çocuğu olarak değil 3 küçük yavrumun annesi olarak 3 küçük yavrumla beraber oturuyordum artık ama olsun ben gene annemin gözünde büyümeyen küçük kız çocuguydum :))) Nerden mi biliyorum çünkü ben çocuklarımın ekmeklerine acuka sürüp onlara yedirmeye çalışırken bir yandan da annem benim ekmeğime sürüp   ağzında yaklaşık 24-25 sene öncesinin sözcükleri ile "Kızım ye bir deri bir kemik kalmışssın" diyerek bana yedirmeye çalışıyordu da ordan biliyorum :)) Çünkü artık bende bir anneyim ve çocuklarımın büyümelerine hergün şahit olsamda onlar benim gözümde hala ağzı emzikli bebeklerim de oradan biliyorum ;))) Zaten her anne bilir ki evlatlar annelerinin gözünde hiiç büyümezler, büyümeyelim zaten bari annemizin gözünde hep küçük kalalım...

Annemin yaptığı benim yaklaşık 30 yıldır yemekten bıkmadığım sizinde severek yiyeceğinizi düşündüğüm Acuka tarifini aşağıda yazıyorum ;)

MALZEMELER:
  • 4 yemek kaşığı biber salçası (Bizim evde annemin yaptığı biber salçası kullanılır)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
  • Yarım su bardağı hafif dişe dokunacak büyüklükte ceviz içi
  •  2 diş sarımsak ( İsterseniz daha da artırabilirsiniz)
  • Acuka baharatı (aktarlarda vardır 7 çeşit baharat koyuluyor içine)
  • Ama acuka baharatını bulamayanlara acukanın en baş baharatı kişnişdir...1 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı acıbiber (istenirse konulur)
  • 1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI:
  • Biber salçası derince bir kaseye alınır 
  • Üzerine ezilmiş sarımsak ve ceviz içi ilave edilir iyice karıştırılır 
  • Baharat ve sıvıyağda ilave edilerek karıştırılır ve servis kasesine alınır 
  • Afiyet olsun...


Not: Eğer acuka yı fazla yaptı iseniz hava almayacak bir şekilde kapaklı bir kasede veya kavanozda saklayın aksi takdirde üzeri küflenecektir... Yada porsiyonlar halinde buzluğa koyup da saklayabilir akşamdamdan buzluktan çıkarırsınız sabah kahvaltısına kadar çözünür...

3 yorum:

  1. Canım teşekkür ederim:)))Acıkaya bayılırım ellerine sağlık.Çekilişimede beklerim öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. sanki ben yazmışım gibi geldi yazıyı okurken, benim çocukluğum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin mesajiniz ile birlikte tekrar donup yazdıgım yazıyı bir kere daha okudum hersey canlandı gozumde tekardan ve istemsiz "Gercekten ne guzel gunlerdi o gunler" kelimeleri dokuluverdi dilimden...80 kusagı cocuklarinin ortak noktası sanirim soba ve miss gibi ekmek kokusu...Ziyaretiniz ve yorumunuz icin cok tesekkurler :)

      Sil