7 Eylül 2012 Cuma

KONSERVE ERİK KOMPOSTOSU


Konserveler, kompostolar türk mutfağının olmazsa olamazlarıdır. Bi nevi hayat kurtarır...Hem pratiklik , hemde sağlık açısından.. Malum her zaman gündemi meşgul eden yiyecekler deki yok GDO'suydu, yok katkı maddesiydi, Yok şu munzır hayvanın yağıydı etiydi yok çin tuzuydu derken kafalarımız allak bullak oldu..Raf ömrü uzun olan hiçbirşeyi gönül rahatlığı için de yiyemez olduk..
Hatta 2-3 gün önce peynirin mayasınında da o pis hayvanın katkı maddeleri var dikkatli olun diye haber dinledim.. Merdiven altında yapılan hiçbirşeyi tüketmeyin diyorlardı daa bu mümkünmü.. Hiiiç sanmıyorum. Bugün çok bilindik ünlü markaları herkes alıp yiyebiliyormudur sanmıyorum. Açlık sınırının 940 lira olduğu ancak asgari ücretin 750 tl olduğu bir ülkede yaşıyorsan mecbursun ki gidip ucuz gıda tüketmeye..İnşaallah Rabbim katında bilmeyerek yediğimiz bu yiyeceklerden sorumlu tutulmayız..

Benim annem kendimi bildim bileli daha bu kafa karıştırıcı mide bulandırıcı söylemler yokken ülke gündeminde kendi konservesini, kendi salçasını, kendi makarnasını,tarhanasını kendisi yapar bir kış boyunca da onları tüketirdik. Vakitsiz iç bir sebze yemedik biz....Biz evlendik şimdi bizede yapıp gönderiyor. Rabbim onlardan razı olsun her daim gönülleri bizimle, elleri üzerimizde, dualarıda Rabbim katında...İnşaallah bizlde evlatlarımıza annem babam gb olabilelim yaşlandığımız zaman diye dua ediyoruz benim goncayla....
Şimdi geçeyim malzeme listesine

MALZEMELER:
  • 1 kilo kırmızı erik
  • 2,5 litre su
HAZIRLANIŞI:
  • .Erikleri yıkayın tencereye koyun
  • Üzerine 2,5 litre suyu dökün 
  • Kaynamaya bırakın
  • Kaynamaya başladıktan 15 dak sonra ocaktan alın
  • Sıcak olarak kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın ters çevirin soğumaya bırakın...
  • Soğuduktan sonra ise  saklayacağınız yere kaldırabilirsiniz...
Erik suyunun servise hazırlanması ise şöyle ;

MALZEMELER:
  • 1 kavanoz erik suyu konservesi
  • 1 su bardağı şeker (şeker oranı bizde 1 su bardağı yetiyor çok tatlı meyve suyu sevmediğimiz için ama siz daha da fazla koyabilirsiniz bu sizin damak zevkinize göre ayarlanacak)
HAZIRLANIŞI:
  • Kavanozun kapağını açın..
  • Derince bir kasynin üzerine oturttuğunuz süzgecin içine  erik suyunu boşaltın...
  • Eliniz veya bir kaşık yardımı ile erikleri iyice ezerek posasını çıkartın 
  • Süzgeçde eriğin çekirdekleri ve kabukları kalana kadar bu işleme devam edin
  • Daha sonra şekeri ilave edin 
  • Şeker eriyene kadar çırpın
  • En son olarak da 
  • 1 litre su daha ilave ederek 1-2 dak daha çırpın
  • Servise hazırdır
  • AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...



2 yorum:

  1. ellerine sağlık ...benimde kış hazırlıkları devam ediyorrrr...karınca misali..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz türk kadınlarının bi kıs hazırlıkları bi yaz temizlikleri bitmeez zaten :)) Kolay gelsin arkadaşım...

      Sil